Wat is dé uitdaging voor HR in 2021? Dat was de centrale vraag tijdens de virtuele kick-off van ‘Great@Work in haven en logistiek’. Dit nieuwe netwerk brengt 15 HR en L&D-professionals samen om elkaar te inspireren, best practices te delen en initiatieven te toetsen voor een toekomstgericht HR-beleid.
Veranderingen verankeren in de organisatie
“Er loopt een duidelijke rode draad doorheen alle vragen die we vandaag krijgen”, zo zegt Corinne Thijs van De Opleidingscoach, die samen met haar collega Els Minner en Pim Vandijck van Positiviteit.be het netwerk trekt.
“Bedrijven hebben over het algemeen snel geschakeld tijdens de afgelopen periode. Iedereen is digitaal en coronaproof gaan werken. Methodes en instructies zijn drastisch gewijzigd. Maar nu is het tijd om al deze veranderingen goed te verankeren in de organisatie, en daarbij niet uit het oog te verliezen dat deze periode heel wat flexibiliteit van de medewerkers heeft gevraagd. Bedrijven zijn op zoek naar de juiste balans tussen een taak- en een mensgerichte aanpak.”
ICO, AET, Port of Antwerp, Herfurth, PSA, Mexiconatie, MSC, ICL, Fast Lines, Euroports, DP World, Katoennatie, DHL, de Gosselingroup en Ceva Logistics zijn de bedrijven die hun blik richten op de toekomst en nu aan de slag gaan met thema’s als hybride leren en werken, cultuur en transformatie, sociale cohesie, L&D als partner van operations, het rendement van leerinitiatieven….
Kennis en ervaring delen
“Zij zullen niet alleen hun vragen, maar ook hun kennis met elkaar delen. En vanuit onze ervaring met initiatieven uit andere sectoren, kunnen we hen ook inspireren en praktische tips geven”, aldus Els Minner, die samen met Pim Vandijck de sessies modereert. Afhankelijk van het onderwerp brengen ook Carmen De Wilde en de collega’s van De Opleidingscoach, Relise en Positiviteit.be hun kennis in.
Els Minner: “Als organisaties ook in de toekomst succesvol willen zijn, is het cruciaal dat zij vandaag de ontwikkeling van hun mensen centraal plaatsen in hun strategie. Het speelt in alle sectoren, maar zeker ook in haven en logistiek: alles evolueert zo snel. Competenties waarover werknemers vandaag beschikken, dreigen morgen al weer achterhaald te zijn.
In dit lerend netwerk zullen wij mee nadenken over de grootste uitdaging voor het komende jaar: hoe kunnen havengebonden en logistieke bedrijven voor een context zorgen waarin werknemers een brede skillset kunnen ontwikkelen, waardoor hun inzetbaarheid groter wordt? Dat werkt immers als hefboom: zo kunnen organisaties concurrentieel blijven en sneller inspelen op veranderingen in de markt. “
“En dat brengt ons ook onmiddellijk bij de bedrijfscultuur”, vult Pim Vandijck aan. “Het gaat immers om volledige organisaties die in een transformatie zitten. HR en L&D afdelingen kunnen hierin een trekkersrol opnemen, maar het zijn de positieve mindset, het engagement en de energie van iedereen die ervoor zullen zorgen dat doelen gehaald worden en organisaties wendbaar blijven.”
Het lerend netwerk komt 6x per jaar samen, telkens op locatie van een van de deelnemende bedrijven. “Elkaars activiteiten leren kennen en zo echt eens over het muurtje kunnen kijken, ook dat wakkert het proces van leren van en met elkaar aan” voegt Corinne Thijs tot besluit toe.
De initiatiefnemers zetten ook voor andere sectoren gelijkaardige netwerken op en starten in het voorjaar met de bouw. Er werd ook een kandidatenlijst aangelegd voor een tweede editie voor de havengebonden en logistieke sector, bekijk hier meer info.